Iedere ouder heeft verwachtingen over wat zijn kind kan of zou moeten kunnen. Het kan echter gebeuren dat een kind om welke reden dan ook op school niet kan laten zien wat het waard is. In zo’n geval willen ouders vaak graag extra begeleiding voor hun kind.
Voor die extra begeleiding kan gekozen worden voor verschillende varianten, bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, bijles of Remedial Teaching. Het verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles of Remedial Teaching is op basis van de naam al wel duidelijk. Het verschil tussen bijles en Remedial Teaching is echter lastiger, vooral omdat veel ouders niet precies weten wat Remedial Teaching is.
Over het algemeen bestaat bijles uit het (op dezelfde manier) herhalen van leerstof die een kind moeilijk vindt of heeft gemist. Er wordt uitgegaan van de methodes die op school gebruikt worden en tijdens de begeleidingsuren krijgt een kind extra uitleg over de dingen die al in de klas aan bod zijn geweest (reteaching) en eventueel wordt vast vooruit gekeken naar wat komen gaat (preteaching).
Doordat de bijles individueel gegeven wordt en dus aangepast kan worden aan de persoonlijke ondersteuningsbehoeften van een kind, kan dit helpend zijn om weer beter mee te komen met de leerstof die aangeboden wordt in de klas.
Sommige kinderen lopen vast in de klas. Als extra ondersteuning van de leerkracht of als bijles niet voldoende is, dan kan Remedial Teaching helpen. Bij Remedial Teaching wordt gericht gekeken naar het niveau van het kind en naar wat het kind nodig heeft om verder te komen.
Het gaat bij Remedial Teaching niet alleen om de inhoud van het vak, maar ook om de manier waarop een kind zich die eigen maakt. Het doel van Remedial Teaching is dat je kind met de rest van de klas mee kan blijven doen. Dat is belangrijk, want je kind voelt zich dan gelukkiger in de klas en functioneert beter.
Wat is het verschil tussen Remedial Teaching en bijles?
Het grootste verschil is de inhoud van de begeleiding, bijles gaat uit van de leerstof die op dat moment op school aan bod is en is vooral gericht op de inhoud van het vak, dus gerichte kennis. Bij Remedial Teaching wordt echter gericht gekeken naar het niveau van het kind en naar wat het kind nodig heeft om verder te komen. Doordat dit het startpunt is van de begeleiding, kan het voorkomen dat de Remedial Teacher andere stof behandelt dan op dat moment op school behandeld wordt. Bovendien kan het ook gebeuren dat de Remedial Teacher zich niet richt op wat het kind moet leren, maar op hoe hij dit het beste leert. Het gaat bij Remedial teaching dus niet alleen om de inhoud van het vak, maar ook om de manier waarop een kind zich die eigen maakt.
WAT IS BIJLES?
Een bekende term, maar wat is bijles eigenlijk? Bijles is een extra les naast de reguliere (school)lessen. Het is vaak complementair aan het onderwijs en is benodigd ter ondersteuning om achterstanden weg te werken, knelpunten aan te pakken of puur om de kennis te behouden. Bijles is tijdelijk of structureel van aard en kan ondersteuning bieden in verschillende vormen. Welke vorm bij de leerling past, is afhankelijk van de situatie.
Zowel ouders als scholen kunnen mij inhuren. Afzeggen kan tot 24 uur van tevoren per mail of telefoon. Anders wordt de les in rekening gebracht.
Reken + taal praktijk Ik leer het is aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging voor Remedial Teachers.